Jak na věc


čapátí

Misky na creme brulée nízké - 4 ks Kela

    Z osolené mouky,oleje,vody a případně pepře vypracujeme tuhé těsto.Vyválíme tenké placky a na plotýnce je pečeme po obou stranách.Když jsou hotové,potřeme je na jedné straně máslem.
    Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
    Čapátí jsou hned vedle rýže nejčastější přílohou indického kari. Domácí placky čapátí se oproti chlebu naan připravují z celozrnné mouky "atta" (Indická mouka atta na čapátí 5kg). Mají proto mnohem lepší nutriční hodnotu. V několika indických restauracích jsem se všimla, že čapátí připravuji z normální bílé mouky. Domácí placky jsou ale výhradně celozrnné.
    2. Z těsta vytvarujte kuličky, lehce je rozmáčkněte a vyválejte. Přímo na každou kuličku můžete ještě přidat trochu oleje. S moukou raději opatrně... Znovu zpracujte rukama (v téhle fázi zkuste napodopit "pizzaře" - placku protahujte a pohazujte. Pokud ji jen rozválíte válečkem, bude tvrdá jako prkno). Placka musí být rovnoměrně silná.


Smaltovaný kyblík 1,5l - červený - Ibili

    3. Pečte nejlépe na suché pánvi (nedoporučuji telfon) případně přidejte pár kapek oleje. Pánev musí být rozehřátá na maximum, každou stranu placky opékejte maximálně 20 vteřin, jinak bude vysušená. Při opékání druhé strany placky ji lehce stlačte srolovanou utěrkou. Placka se nafoukne.
     Čapátí se opékají na pánvi, která musí být rozpálená na maximum a držet stále stejnou teplotu. Proto je rozdíl pokud placky opečete na sklokeramické desce (případně indukční) nebo na plynovém sporáku. Z plynového sporáku jsou placky vždy lepší - nejsou vysušené delší dobou opékání. Ideálního výsledku docílíte, pokud máte plynový sporák a speciální lehce prohnutou pánvičku: Tawa Indická pánev na čapátí.
    Základní indická příloha, moučné placky, mají víc podob, než kolik má tančící bůh Šiva rukou. Na ty nejběžnější, čapátí, potřebujete jen mouku a vodu. Dokonce se ani nesolí. Jako vydatnější jídlo je ovšem můžete podávat potřené rozpuštěným máslem, okořenit a osolit podle chuti.


Silvestrovské pohoštění trochu jinak - připravte si crostini!

    1. Smíchejte indickou mouku atta (Indická mouka atta na čapátí 5kg) se špetkou soli, vodou a olejem (olivovým) v poměru: 1 hrnek mouky, 1/2 hrnku vody, necelá 1/4 hrnku oleje. Ingredience přidávejte po troškách a těsto propracujte rukama. Nesmí se drolit ani lepit. Pokud se těsto drolí nebo lepí na ruce, přidejte raději více oleje než mouky.Těsto nechte hodinu v chladu odpočinout.
    Miluji vaření mobilní aplikace je jedna z nejobsáhlejších aplikací na českém trhu. Na nic nečekejte a stahujte nekonečnou zásobu receptů do vašeho mobilu!
    Je běžné, že při prvních použití pánve tawa, nebudou vaše čapátí rovnoměrně propečené po celé ploše. Pánev musíte párkrát použít, aby se „vypálila“ a placky opékala rovnoměrně.
     Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00