Jak na věc


grilovaná krkovice

Stačí se přihlásit nebo registrovat

    Nejvíce úrazů vzniká v domácnosti. Mějte na paměti, že pracujete s horkými ingrediencemi, a tudíž se před prací zamyslete nad tím, jestli třeba není v dosahu dítě, které by na sebe sterilovací vařící nádobu zvrhlo…
    Naprosto senzační je na zavařování elektrický zavařovací automat, kde nalijeme vodu, nastavíme sterilovací teplotu a délku zavařování. Automat sám již potom zvedá teplotu na námi nastavenou hranici, a jak ji dosáhne, začne odpočítávat čas, po kterém se sám vypne a je hotovo - viz foto.|
    Pro grilování je vhodnější červená, oranžová a žlutá paprika než zelená. Podélně ji nakrájíme na čtvrtky, zbavíme vnitřek semínek a pečeme na grilu, dokud na povrchu nevzniknou černé puchýřky. Teprve potom solíme.
    Vývar si pochopitelně uchováme pro další použití. Nechceme - li mít vývar příliš mastný, tak jej necháme vychladnout a potom z hladiny vrstvu tuku sebereme. Ten můžeme použít dále v kuchyni třeba do polévek, kde je tuku málo - například do poctivé bramboračky. Návod na ni naleznete ZDE.


Polévka s játrovými knedlíčky bez chemie

    Žluté i zelené fazolové lusky představují vynikající a zdravou přílohu k masu. Umyjeme je, odkrojíme okraje a fazolky rozprostřeme na grilovací tácek či alobal, drobné fazolky by nám totiž jinak propadaly dolů. Zakápneme je olivovým olejem nebo poklademe máslem a grilujeme dozlatova, tj. asi 15 minut.
    Nejvíce úrazů vzniká v domácnosti. Mějte na paměti, že pracujete s horkými ingrediencemi, a tudíž se před prací zamyslete nad tím, jestli třeba není v dosahu dítě, které by na sebe sterilovací vařící nádobu zvrhlo.
    Změklé máslo našleháme, vmícháme do něj ostatní suroviny, směs potom vložíme do silikonové formy nebo zabalíme do potravinové folie a dáme do lednice ztuhnout.
    Z tohoto návodu uděláte cca 12 až 20 paprik podle velikosti. Pokud tolik nesníte, tak naplněné syrové papriky můžete zamrazit, nebo si udělat pokrm z poloviční dávky.


Přes 60800 receptů na jednom místě

    Grilovaný chřest se stává velmi oblíbený, a není se čemu divit, chutná totiž opravdu skvěle. Zelený chřest, který se pro grilování hodí víc než bílý, omyjeme a odřízneme či odlomíme z každého výhonku zdřevnatělý konec. Několik výhonků napíchneme na jednu špejli po obou koncích, na rozpáleném grilu totiž budeme chřest otáčet – grilujeme 4 až 5 minut po každé straně. Gurmáni si mohou chřest grilovat obalený anglickou slaninou nebo na talíři pokapat dresinkem nebo balzamikovým octem.
    Není v nich česnek, ba ani špetka majoránky, přesto jejich chuť přitáhla pozornost všude tam, kam vstoupil Ingvar Kamprad - majitel obrovského byznysu pod jménem IKEA.|
    Doma děláme knedlíčky vždy z 500 gramů a zbytek dáme do mrazničky. V tom případě vlastně uděláme 3 dávky. Zbytek zamrazíme buď na tácku a pak kuličky přeložíme do misky, nebo zamrazíme hmotu do mikrotenu a potom polozmrzlé krájíme na trojúhelníčky.|
    Nejdůležitější ochranné prostředky jsou brýle a rukavice. Pracujeme se silnou zásaditou látkou, potřísnění by mohlo vyvolat poranění oka i kůže. V žádném případě by něměly při práci na tomto receptu být přítomny děti.|
    Hodně lidí při grilování zůstává jen u osvědčené papriky, cukety a žampionů, vy se ale nebojte experimentovat, vyzkoušet můžete v podstatě jakýkoliv druh zeleniny a zklamaní dozajista nebudete. Poradíme vám, jak který druh grilovat, nejdříve si ale osvojíme několik základních pravidel, která vám dopomohou ke skvělému výsledku.


Pravidla pro grilování zeleniny

    Grilovanou zeleninu servírujeme jako přílohu k masu nebo rybě , případně samotnou. Před grilováním a během něj zeleninu potíráme olivovým olejem s nasekanými bylinkami nebo ochuceným máslem a na talíři ji doplníme dipem.
    Malou a křupavou jarní mrkvičku očistíme kartáčkem nebo rovnou oloupeme a uřízneme jí nať. Mrkve poté potřeme olivovým olejem nebo máslem a grilujeme dozlatova. Skvělého výsledku dosáhneme, když tuto zeleninu chvilku před tím, než je hotová, pokapeme medem nebo javorovým sirupem.
    Pokud vybereme málo tučné maso, pak je pokrm poměrně vyvážený a tím dietní. Množství tuku dále snížíme orestováním masa na kvalitní pánvi, která potřebuje jen velmi malé množství oleje, nebo téměř žádný.
    Spoustu lidí by asi nenapadlo grilovat cibuli, ale světe div se, je to pochoutka. Stačí cibuli nebo šalotku oloupat, nakrájet na tlustší plátky a grilovat na grilovacím tácku nebo alobalu.


Vykrajovátko čtvereček 2cm - Smolík

    Vždy sypeme hydroxid do vody, nikdy vodu nelijeme do hydroxidu! Nastala by prudká chemická reakce - okamžitý var tekutiny se silným prskáním. Pokud budete však hydroxid sypat do vody, nic takového nehrozí. Sklenice nebo jiná nádoba by měla vydržet teplotu kolem 90°C, jelikož se tekutina silně zahřeje. Pokud budete dodržovat tyto zásady, je výroba mýdla bezpečná, a nic vám nehrozí. |
    Základem rizota, jehož konzistence by měla být lehce kašovitá, je kvalitní rýže. Houby použijte takové, jaké máte rádi, nicméně nejvhodnější jsou hříbky. Naopak žampióny se do tohoto receptu příliš nehodí.
    Česnek si oloupeme a rozmačkáme nebo nastrouháme, smícháme ho s jogurtem a zakysanou smetanou. Přidáme sůl, pepř, citronovou šťávu a nasekané oregano. Vše pořádně zamícháme a máme hotovo.
    Nejvíce úrazů vzniká v domácnosti. Mějte na paměti, že pracujete s horkými ingrediencemi a tudíž se před prací zamyslete nad tím, jestli třeba není v dosahu dítě, které by na sebe horký nálev zvrhlo...|
    Ke grilování jsou vhodnější cherry rajčátka, která grilujeme vcelku, pro lepší efekt přímo na větvičce. Pokud máme k dispozici jen velké plody, rozkrájíme je na půlky nebo tlustší plátky a grilujeme v grilovací misce nebo na alobalu. Při grilování rajčata obracíme a nikam se nevzdalujeme, jsou totiž rychle hotová.


Jako jediná odměna od Vás je uznání, že to děláme dobře. Pokud si to myslíte, přidejte se k nám na facebooku.

    Po dlouhém experimentování přinášíme recept na tradiční kuličky, které známe z obchodního řetězce IKEA. Tento recept byl přeložen ze švédských stránek a váhové poměry byly upraveny na u nás používané  gramy a mililitry. Receptů je na toto téma hodně, podle našeho názoru se tento chutí těm originálním velmi přibližuje, a to až tak, že nepoznáte rozdíl....|
    Miluji vaření mobilní aplikace je jedna z nejobsáhlejších aplikací na českém trhu. Na nic nečekejte a stahujte nekonečnou zásobu receptů do vašeho mobilu!
    Pro masové kuličky IKEA nehledejte přesně popsaný recept, ten totiž nenajdete. Vyrábí je totiž několik výrobců, a přesný recept je tajný. Dokonce jeden z výrobců přidával do kuliček soju, kterou ale jaksi opomněl uvést v deklarovaných surovinách na obalu. O zprávě se dočtete ZDE
    Cuketu neloupeme, grilujeme ji se slupkou, která se ale ráda připaluje, a proto musíme být ve střehu a cuketu hlídat. Cuketu krájíme na kolečka nebo příčné plátky, a protože obsahuje hodně vody, necháme ji vypotit – nasolíme ji, chvíli počkáme, potom ji opláchneme a osušíme papírovým ubrouskem. Plátky cukety můžeme po ogrilování srolovat do rolky, kterou naplníme např. sýrem.
    Pokud chcete polévku uplně bez chmemie, vybírejte ingredience uvedené v seznamu. Pokud je vám chemie lhostejná, pak můžete sáhnout po uvedených náhražkách.


Přidávat recepty mohou pouze přihlášení uživatelé.

    Grilovaná kukuřice je výjimečnou pochoutkou, na níž si smlsnou i děti. Její příprava není vůbec složitá, stačí z klasů oloupat šustí, potřít kukuřici máslem a za občasného obracení grilovat dozlatova. Kromě klasického másla můžeme ochutnat i máslo bylinkové, dokonce i vlastní výroby. Pokud nepoužíváme čerstvou kukuřici, ale vakuově balenou, je lepší ji před grilováním povařit, vodu ale nesolíme, jinak by klasy ztvrdly.
    I ten komu pivo nechutná se při tomto pokrmu jistě bude olizovat. Autoři tohoto článku pivo nepijí, buřty na pivu však považují za opravdovou lahůdku. |
    Z tabulky GDA vyplývá, že pokrm je poměrně dobře vyvážený, tudíž se hodí i jako dietní pokrm. V tom případě je dobré přikusovat například celozrnný chléb.
    Hydroxid sodný je silně hydroskopická látka. V praxi to znamená, že obal ihned po odvážení uzavřeme, jinak nám tato látka během několika vteřin nasaje vlkost a krystalky se slepí.|
    Možná vás překvapí, že zelenina tepelnou úpravou nepřijdete o cenné vitamíny a minerály. Chcete se naučit, jak ovládnout svůj gril a vykouzlit na něm výbornou zeleninu, které nikdo neodolá? Pak čtěte dál!


Kapustové papriky plněné sojovým masem

    Léto se kvapem blíží a s ním přichází i období grilování, sezení s přáteli dlouho do noci a užívání si života. Pro většinu z nás to znamená pořádný kus masa nebo alespoň kuřecí špíz nebo rybu. Ke grilování patří ale i zelenina, která při správné přípravě vhodně doplní maso a pochutnají si na ní všichni včetně dětí, které by třeba jinak o něco zeleného a zdravého ani nezavadili.
    Pokud kapra dostanete, pak je polévka téměř zadarmo. Dělejte si ji nejen na vánoce, je opravdu zdravá. | Pokud ji chcete méně tučnou, pak vynechejte smetanu, nebo ji dejte menší množství.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00