Jak na věc


houbový kuba podle babičky

Stačí se přihlásit nebo registrovat

    Pokud necháte maso v marinádě několik hodin odležet, chuť pokrmu to velmi zjemní. Po 12-24 hodinách v marinádě je to již opravdová delikatesa. Vegetariáni mohou maso vynechat, i přesto je to lahodné a lehké jídlo.
    Hydroxid sodný je silně hydroskopická látka. V praxi to znamená, že obal ihned po odvážení uzavřeme, jinak nám tato látka během několika vteřin nasaje vlkost a krystalky se slepí.|
    Děti je milují a přitom je to tak jednoduché. Vafle můžeme takto vyrobit prakticky s jakýmkoliv ovocem, které máme zrovna po ruce, není nutné vždy používat tradiční jablka.


Forma na koláč LT3015 28x26cm SILIK Lamart

    Aby se těsto pěkně smíchalo a bylinky v něm bez práce nasekaly, používám nádobu s mixérem, ale stejně můžete lívance připravit i v klasické míse, kde smícháte na jemno nakrájené byliny, mouku, mléko, žloutky, sůl, pepř a kmín a pořádně promícháte. Tohle těstíčko klidně nechte odpočívat, bude trochu houstnout, jak bude mouka bobtnat, ale to vůbec nevadí. Během toho vyšlehejte bílky do tuha. Pak smíchejte těstíčko a houby. A nakonec přidejte bílky. Zlehka promíchávejte, aby sněhy neopadly, a ihned rozpalujte pánev, těsto na lívance by nemělo stát déle, než je nezbytně nutné. První kousky budou trvat o něco déle, ale pak už to pojede jak na běžícím páse. Pokud budete vařit pro více než 2 osoby, doporučuju zdvojnásobit dávku, protože je tohle jídlo nebezpečně žravé :)
    Nicméně vznikl recept až překvapivě dobrý a jednoduchý. Stačí postupovat podle videa. A k tomu tedy najít pár pevných a jedlých hub, které si předem očistíte. Po zarestování se slaninou je nechte opravdu do studena vychladnout, aby vám nepadaly sněhy a těsto bylo správně nadýchané.
    Množství oleje, kterým hermelín zaléváme zvyšuje v tabulce GDA množství tuku cca na dvojnásobek, jelikož ale olej nekonzumujeme všechen, ve skutečnosti tedy porce 100 gramů obsahuje zhruba půlku tuků.|
    K přípravě houbového kuby je naprosto nezbytné vepřové sádlo. Pokrmu dodá charakteristickou chuť a vůni. Pokud máte možnost, sežeňte si pravé domácí! 
    Miluji vaření mobilní aplikace je jedna z nejobsáhlejších aplikací na českém trhu. Na nic nečekejte a stahujte nekonečnou zásobu receptů do vašeho mobilu!


Ostatní uživatele to také zajímá

    Pokud rádi sledujete moje pořady (potažmo i blog, samozřejmě :)), budu moc ráda, pokud si najdete čas a během případného hlasování do nominací na Křišťálovou lupu 2014 nezapomenete v kategorii One (wo)man show na www.MENUdomu.cz. Formulář najdete zde. Na Streamu to asi nebude to jediné, co občas sledujete, takže když oceníte i www.stream.cz v kategorii Nástroje a služby, tím lépe :) Do ostatního vám kecat nebudu :-D Děkujem!!!
    Šťáva z plodů působí blahodárně při léčení migrén a nervových chorob, zejména při zánětu trojklaného nervu. Čerstvé plody mají projímavý účinek, naopak sušené se používají proti průjmům.|
    Nejdůležitější ochranné prostředky jsou brýle a rukavice. Pracujeme se silnou zásaditou látkou, potřísnění by mohlo vyvolat poranění oka i kůže. V žádném případě by něměly při práci na tomto receptu být přítomny děti.|
    Nejlevnější polévku z vývaru uděláte tak, že vrátíte obrané maso do vývaru a rozkvrdláte do vařícího vývaru jedno až dvě vejce. Dochutit, dosolit a hotovo.
    Složení těchto rybích karbanátků budete mít plně pod kontrolou. Za pár korun tak budete mít spoustu zdravého pokrmu bez chemikálií.|Když dostanete rybu od rybáře, bude pokrm téměř zadarmo.|Rybí karbanátky můžete bez obav zamrazit. Dejte je i s prkénkem do mrazáku a po hodině je sesypejte do velkého igelitového pytle. Pokud však budete karbanátky mrazit, nepoužívejte mražené maso.


Jako jediná odměna od Vás je uznání, že to děláme dobře. Pokud si to myslíte, přidejte se k nám na facebooku.

    Tento recept popisuje výrobu pálivé pomazánky, která se hodí nejen na topinky, ale i na přípravu spousty jiných delikates. | Znáte to - přijde večer rota vojáků na návštěvu, ale čím je pohostit? Tento pikantní pokrm zvládne každý, stojí pár kaček a výsledný efekt dobrého pohoštění je zaručen.|Jelikož je ďábelské omáčky kolem 1 litru, bez obav ji můžete vložit do čistých sklenic a 15 minut ve vodě kolem 90°C zasterilovat.|Omáčka jak už název napovídá je ostrá, přesto některým dětem velmi chutná. Rozhodnutí jestli tento pokrm servírovat dětem je pouze na Vás....|Fantazii se meze nekladou a tak můžete dozdobit například na kolečka nakrájeným vejcem uvařeným natvrdo, nebo sterilovanou okurkou či paprikou.|Pokud hotovou pomazánku dáte na velkou pánev a prohřejete s 30 vejci, potom rota vojáků praskne přejedením.|
    Čerstvé plody jsou mírně jedovaté, tepelná úprava či sušení jed neutralizuje. Jedovaté jsou i listy, odvar z nich hubí hmyz. Otravy po požití listí nebo kůry se projevují silným zvracením, průjmem a celkovou slabostí. Podobné příznaky se dostavují i po požití syrových plodů ve větším množství.|V minulosti se bezem léčilo snad téměř všechno. Výhonky bezu se používaly na zmírnění bolesti zubů, mladé lístky smíchané s ječnou moukou léčily popáleniny a přikládaly se též na rány způsobené pokousáním vzteklého psa. Práškem z rozemletých suchých listů se zastavovalo krvácení z nosu.|
    Lidové názvy pro Bez černý: bezinka, bezinky, kozičky, kosmatice (bezový květ), psí bez, smradlavý bez, smradinky, chebzí, bzejna, hural.|Bez černý obsahuje glykosidy, antokyan, karoteny, vitamin C, B, cholin, sambunigrin, rutin, éterické oleje, tříslovinu, slizovité látky organické kyseliny, cukr a fytoncidní látky.|


Dýňová bábovka s vlašskými ořechy

    Když zrají bezinky, je jich všude dost. Proč nevyužít tento levný a na vitamín C bohatý lahodný dar? Z tohoto receptu získáte zhruba 2,5 litru vynikající šťávy, což je přibližně 500 kelímků zdravého nápoje.|
    Jako obměnu lze doporučit místo nudlí vařenou rýži, velmi dobře se hodí například rýže podle tohoto návodu. Pokud přidáváte květák, růžičkovou kapustu nebo například kedlubnu, uberte trochu mrkve, petržele a celeru.
    Očištěné houby pokrájíme na silnější plátky, osolíme a necháme odležet. Koření, ocet a cukr svaříme, odstavíme a necháme vyluhovat. Odleželé houby podlijeme malým množstvím kořeněného octa a přikryté necháme dusit. Podušené houby prolisujeme nebo rozmixujeme a ještě teplé dáme do sklenic. Sterilujeme 30 minut při 100 stupňů
    Tento recept vás přesvědčí, že není třeba se v některých případech držet zažitých postupů a vyplatí se trochu zaexperimentovat. Výměnu hovězího masa za kuřecí jistě přivítá mnoho strávníků.|
    Suroviny Houby čerstvé, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.


Chladící taška zelená - Banquet

    Výborný salát, jehož příprava vám zabere jen pár minut. Volbu zálivky necháme tentokrát na vás. |Salát můžeme dále ozdobit trochou pepře nebo mleté sladké papriky.


S Luckou v kuchyni: 3x ovesná kaše připravená přes noc

    Příběh ale nezačal úplně růžově. Bylo mi jasné, že na natáčení MENU v sezóně potřebuju houby a vymyslet něco nového. Smaženici všichni už měli, řízky z hub taky. Minulý rok jsme dělali bramborovo-chlebové knedlíky plněné houbovým ragú. Až tam sahala má fantazie – ale co bude dál? Houby + slanina + vejce + kmín. Kámoši na život a na smrt (pokud si místo poddubáka přinesete domů satana :-D). Dva dny po sobě jsem vstávala po šesté ranní, abych našla nějaké hříbky, pár masáků ožraných od slimáků a tři klouzky. Nejdřív na zkoušku, jestli lívanec/trhanec bude fungovat. A pak ještě pro pár čerstvých a reprezentativních kousků v den natáčení. Už takhle z rána jsem ale místo poklidného houbaření provozovala nový extrémní sport, který se u nás zjevně vyvinul na základě poplašných zpráv o houbových žních – závodní houbaření. Ať jedete do kteréhokoli lesa na dosah od Plzně, ten les je beztak poblíž nějaké vísky. A místní obyvatelé si neváhají přivstat, aby hladovému Plzeňákovi nechali jen pročervi
    Uplynulý týden se té zprávě nedalo vyhnout – na Šumavě a na Plzeňsku jsou houbové žně. Fotky v novinách, jak si pán v klobouku veze plné kolečko hřibů, děti držící klobouky větší než jejich hlavy! Člověku to nedalo. Chtěl to taky a jen pro sebe. A hlavně si něco takového sám taky najít a hrdě vystavit na sociální síti. Taková je doba :-D Tak tady je jedna za mě…
    Vždy sypeme hydroxid do vody, nikdy vodu nelijeme do hydroxidu! Nastala by prudká chemická reakce - okamžitý var tekutiny se silným prskáním. Pokud budete však hydroxid sypat do vody, nic takového nehrozí. Sklenice nebo jiná nádoba by měla vydržet teplotu kolem 90°C, jelikož se tekutina silně zahřeje. Pokud budete dodržovat tyto zásady, je výroba mýdla bezpečná, a nic vám nehrozí. |


Zeleninový salát s olivami a rajčaty

    Pokud máme malé děti, dávejme pozor. Mějme na paměti, že pracujeme s poměrně velkým množstvím vařící tekutiny. Mluvím z vlastní zkušenosti, kdy jsem jako dítě spadl do zavařovacího hrnce postaveného na zemi a přikrytého pokličkou. Neměl jsem lepší nápad, než si na ni stoupnout... Po několika měsících léčby snad naštěstí bez následků... 
    Výborná pochoutka, která velmi připomíná sýr lučinu. Podle tohoto receptu vyrobíte asi 500 gramů velmi levného sýru.|Pokud chcete laborovat, používejte různé druhy bílého jogurtu. Jelikož každý výrobce používá svůj druh bakterií, tak samozřejmě chuť bude vždy mírně odlišná, vždy však opravdu skvělá.|Samozřejmě se nejedná o originální návod na termizovaný sýr lučina, ve kterém se používají speciální kultury bakterií.
    Začněte restováním kostiček hub a nakrájené slaniny na troše sádla pěkně dozlatova. Bude to trvat 7–10 minut. Pak dejte stranou do misky vychladnout. Houby ještě trochu osolte.
     Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00