Jak na věc


kynuté koláče s tvarohem a rebarborou

16x jednoduché ovocné koláče a buchty

    1. Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a rozmíchejte. Přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut. Vzešlý kvásek přidejte do mísy k ostatním surovinám a vypracujte hladké těsto. Rozdělte je na dva bochánky a každý dejte kynout do kulaté, máslem vymazané koláčové formy (nebo celou dávku na jeden plech). Nechte alespoň hodinu kynout, aby zdvojnásobilo objem.
    2. Rebarboru oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Dejte ji do hrnce, zalijte vodou, přidejte dvě lžíce cukru a přiveďte k varu. Nechte 2 - 3 minuty povařit, aby změkla, ale nerozvařila se. Sceďte a nechte zchladnout. Tvaroh oslaďte cukrem a rozmíchejte dohladka. Z mouky, másla a cukru připravte drobenku.
    3. Vykynuté těsto ve formách rozválejte, potřete tvarohem a posypte kousky rebarbory. Okraje koláče potřete rozšlehaným vajíčkem a celý koláč posypte drobenkou. Pečte při 175 °C 35 minut dozlatova.


Kynutý rebarborový koláč s drobenkou

    1 Mouku nasypte do větší mísy, uprostřed udělejte důlek, do něj vlijte trochu vlažného mléka, přisypte polovinu cukru a rozdrobte droždí. Nechte zhruba deset minut stát, aby vzešel kvásek. Pak přidejte žloutky, máslo, zbytek cukru, citronovou kůru, sůl a postupně přilévejte zbytek mléka.2 Zadělejte těsto – nejprve ho míchejte vařečkou, až přestane lepit, můžete ho zpracovat rukama. Nechte až dvě hodiny kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.3 Předehřejte troubu na 170 °C. Dva plechy vymažte máslem. Na každý dejte polovinu těsta a rukama (nejlépe to jde hranou dlaně) ho roztáhněte po celé ploše. Koláče posypte rebarborou a poprašte vanilkovým cukrem.4 Na drobenku dejte do misky máslo, posypte ho moukou a cukrem a rychle prsty zpracujte. Drobenkou pak posypte koláče. Jejich okraje potřete rozšlehaným vejcem a pečte zhruba dvacet minut nebo dokud okraje koláčů nezezlátnou.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00