Jak na věc


muchomůrka růžová recept

Muchomůrka růžovkaAmanita rubescens

    Růžovka má mnoho forem a variet, ty však nejsou většinou klasifikovány a tak se platně odlišuje pouze Amanita rubescens f. annulato-sulphurela, růžovka sírožlutá, která má nápadně sírožlutý prsten. Někdy bývá taktéž nalézána i albinotická forma, která však není taxonomicky uznávána. Tato forma zcela postrádá typické zbarvení klobouku, avšak dužnina pod pokožkou je typicky růžová.
    Hlavním znakem je rýhovaný prsten, jedovaté muchomůrky ho mají hladký. Dobrým rozpoznávacím znakem muchomůrky růžovky je růžová barva na lupenech a dužině a také masově červeně zbarvená hlíza, která je téměř vždy prolezlá červy.
    Růžovka, běžně nazývaná také masák, je velmi dobrá, dokonce vynikající jedlá houba. Během posledních 40 let se růžovka stala u nás běžně sbíranou a vysoce ceněnou houbou. V anketě o nejchutnější houbu, pořádané před několika lety Čs. mykologickou společností, získala první místo, dokonce i před pravými hřiby.
    Třeň je 6–20 cm vysoký, 1, 5–4 cm tlustý, válcovitý, nahoře bělavý, dole načervenalý, hladký nebo vločkatý, v dospělosti rourkovitě dutý, ukončený kuželovitou hlízou s několika řadami bradavek. Asi ve 2/3 třeně je bílý, mohutný prstenec, zřetelně hustě rýhovaný.


Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00