Jak na věc


recept na nakládané chilli papričky plněné sýrem n

Sýr s modrou plísní a bylinný karamel Dolce

    Badyán - vypadá jako hnědavé hvězdičky. Proto se mu také ve starých kuchařkách říká hvězdičkové koření. Jsou to plody badyáníku pravého, který v jihovýchodní Asii tvoří celé lesy a sklízí se až třikrát ročně. Voní podobně jako anýz, ale jeho vůně je silnější a těžší, chutná pálivě. Je to koření především do čínské kuchyně. V české kuchyni se používá do vánočního pečiva, perníků, povidel a ovocných polévek. Celý se používá do kompotů, kečupů apod., kde se vaří s ovocem a nakonec se odstraní. Také se používá k dekoraci – provoní celý byt.
    Petrželový list je zdrojem vitamínů a minerálů a významným dekoračním prvkem pokrmů. Hodí se do teplých i studených jídel - do polévek, omáček, salátů, pomazánek, paštik, k bramborám, masu i těstovinám. Kořen se používá namočený nebo krátce povařený do polévek, omáček, salátů i k masu. Petržel je koření, které podporuje funkci trávicího ústrojí a ledvin.
    Kardamom - lidově přezdívaný egyptský pepř - je jedním z nejjemnějších a také nejdražších koření. Chutná kořenitě a nasládle, jakoby citronově. Kardamomem se ochucuje vánoční pečivo, ovocné zákusky a kompoty. Hodí se do jakéhokoli sladkého jídla. Aromatizují se jím steaky, mletá masa, masové vývary a pokrmy z kuřat.Celý zelený kardamom se hodí ke kořenění nápojů, jako jsou čaje, káva, víno, cider a limonády.


Nakládaný cuketový salát - pikantní

    Pět pepřů - směs červeného, zeleného, černého, bílého a sečuánského pepře. Používá se vcelku nebo podrcená k  opepření masitých i zeleninových pokrmů. Směs má jemnější vůni než jednotlivé pepře a zároveň má v  pokrmu dekorační efekt. Mletá směs pepřů se dá použít všude, kde se používá mletý pepř. Má zajímavou jemnou chuť a vůni.
    Bazalka je bylinka, která chutná ostře aromaticky. Používá se do všech zeleninových pokrmů, salátů, polévek, bílých omáček, špenátů a fazolí. Přidává se do bylinkového másla, tvarohu, do octa apod. Povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení.
    Firma RUMINI připravila pro celiaky vánoční překvapení plné vánočních receptů. Byli jsme přizváni ke spolupráci s naším kořením. A tak Vám můžeme Podle bezlepkové kuchařky RUMINI v kuchyni o Vánocích můžete připravit třeba bezlepkové linecké pečivo, vanilkové rohlíčky, plněné košíčky, včelí úly a mnohé další.
    Paprika - hodí ke všem masitým pokrmům, k zelenině, do polévek, pomazánek apod. Pro svou lahodnou chuť a všestranné použití je pro přípravu jídel téměř nepostradatelná. Paprika obsahuje hodně vitaminu C, rostlinná barviva a minerální látky.
    Pět pepřů - směs červeného, zeleného, černého, bílého a sečuánského pepře - k opepření masitých i zeleninových pokrmů. Směs má jemnější vůni a chuť než jednotlivé pepře a má dekorační efekt.


Rajčata s mozzarellou a bazalkou

    Kmín - název „Český kmín" s evropskou značkou chráněného označení původu náleží dvouletému kmínu vypěstovanému za kontrolovaných agrotechnických postupů na optimálních pozemcích a z českých odrůd. Je typickým kořením do chleba a slaného pečiva, ke kořenění brambor, zelí, vepřové pečeně, husy, kachny..do těžce stravitelných jídel.
    Koření na pizzu - směs koření a bylinek ke kořenění pizzy. Neobsahuje sůl, ani jiné přísady.Složení: oregano, česnek, bazalka, cibule, paprika sladká, pepř černý, saturejka.
    Dolce bylinný karamel - unikátní výrobek. Je to zkaramelizovaný cukr (nebo fruktóza – Dia Dolce) konzistence medu s přidaným bylinným extraktem jednotlivých bylin - šalvěje, jitrocele nebo černého bezu. Lze jej doporučit při žaludeční dietě, pálení žáhy, bezlepkové dietě, alergii na pyly, jako prevenci v chřipkových obdobích, dia variantu při diabetické dietě.
    Český kmín - více na http://www.benkor.cz/cesky-kmin/Kmín je typickým kořením do chleba, slaného pečiva, ke kořenění brambor, zelí, vepřové pečeně, husy, kachny, houbových pokrmů, na ryby, do polévek, tvarohu apod. - do těžce stravitelných jídel.


Sýrové kuličky obalené v koření

    Bylinkové máslo je směs koření s přídavkem soli a kyseliny citronové vhodná k přípravě pomazánek a ke kořenění salátů.Základní postup k přípravě bylinkového másla: 2-3 lžičky směsi utřeme do hladka s kostkou másla Složení: petržel, sůl 34,0 %, cibule, kyselina: kys. citronová, pepř černý.
    Rosovické koření je určeno k širšímu využití v racionální výživě, používáme ho k úpravě vůně i chuti, příznivě stimuluje zažívání. Naše Rosovické koření obsahuje pouze druhy koření vypěstované v Čechách, neobsahuje sůl ani žádné další přísady, má jemnou chuť a vůni a hodí se k úpravě různých druhů mas, zeleniny, polévek, pomazánek a třeba i na chléb s máslem.
    Kmín - typické koření do chleba a slaného pečiva, ke kořenění brambor, zelí, vepřové pečeně, husy, kachny, houbových pokrmů, na ryby, do polévek, tvarohu apod. Do všech těžce stravitelných jídel.
    Deko je tradiční receptura od tradičního výrobce nakládacího přípravku DEKO. Obsahuje sůl, kyselinu benzoovou, extrakt koření a celé koření. S Dekem lze nakládat okurky, zeleninu i houby, a to i za studena bez sterilizace. Při použití umělého sladidla je vhodné i pro diabetiky. Návod je na obalu. Složení: sůl 89,0 %, konzervant: kyselina benzoová, hořčice bílá, koriandr, přírodní aroma.


Mléčný koktejl s banánem a bylinným karamelem Dolce

    Prachanda polévková - vyvážená zeleninová směs typu Vegeta. Neobsahuje glutaman ani žádné další přísady, pouze sůl. Pomůže Vám vylepšit každou polévku, omáčku i mnohou pomazánku. Lze ji použít i na posypání chleba s máslem. Složení: sůl 34,7 %, cibule, celer, karotka, petržel, pórek, česnek, kurkuma, libeček.
    Hřebíček - velmi aromatické koření. Používá se celý nebo mletý ke kořenění sladkých pokrmů nebo pečiva - zvláště vánočního, do svařeného vína, dále na tmavé maso - skopové a zvěřinu, do naložené sladkokyselé zeleniny a kompotů. Podle lidové tradice se žvýká při bolestech zubů a zánětech v dutině ústní.
    Muškátový oříšek koření svou sladkou pálivou ostrostí značné množství rozličných jídel. Aromatizuje nápoje, především koktejly, zeleninové šťávy, mléčné nápoje, svařené víno, punč apod. Je vhodný do zeleniny – ochucuje např. květák, špenát, mrkev, slané rýžové pokrmy, zeleninové polévky, ryby apod. Špetka muškátového oříšku patří také do vánočního pečiva, lívanců, ovocných dortů a kompotu. Není vhodný pro malé děti.
    Petrželový list - zdroj vitamínů a minerálů, dekorační prvek pokrmů. Do teplých i studených jídel - polévek, omáček, salátů, pomazánek, k bramborám..Podporuje funkci trávicího ústrojí a ledvin.


Vánoční bezlepkové pečení s RUMINI

    Dolce - unikátní výrobek z karamelizovaného cukru (nebo fruktózy – Dia Dolce) konzistence medu s přidáním bylinného extraktu jednotlivých bylin. Lze jej doporučit  při žaludeční dietě, pálení žáhy, bezlepkové dietě, alergii na pyly, jako prevenci v chřipkovém období. Podporuje přirozenou obranyschopnost organismu, normální funkci dýchacího systému i stav kloubů. Přispívá k čištění a správnému vylučování organismu, příznivě ovlivňuje normální hladinu glukózy v krvi, čímž napomáhá tzv. kontrole tělesné hmotnosti. Více informací na http://www.benkor.cz/dolce/
    Skořice je jedno z nejstarších koření. Je to aromatická kůra skořicovníků, stálezelených tropických stromů podobných vavřínu. Působí příznivě na celý organismus, má kořenně nasládlou chuť a příjemnou a jedinečnou vůni. Používáme ji do slaných pokrmů čínské a indické kuchyně a do všech sladkých pokrmů. Všechno co sladíme cukrem, můžeme také sypat skořicí – kaše, moučníky, kompoty, pudinky, jablkový závin, svařené víno, punče apod. Jemnější chuť a vůni má cejlonská (pravá) skořice, která pochází ze Srí Lanky a patří k velmi drahé komoditě. Je charakteristická jemnou, sladkou a vyváženou chutí, má světlejší barvu , obsahuje menší množství kumarinu oproti jiným typům skořic z jiných oblastí.Zajímavou chuť docílíme i přidáním trochy skořice do kávy. Podporuje trávení a odstraňuje nepříjemný pach z úst.
    Římský kmín - šabrej je příbuzný kmínu kořennému. Má mnohem pronikavější, ostřejší vůni a chutná poněkud ostře. Aby se ztratila nepříjemná vůně, je vhodné šabrej nejdříve opražit na tuku.


ZAPEČENÝ CHŘEST SE ŠUNKOU A SÝREM

    Pepř - plod stálezelené popínavé rostliny pepřovníku černého, nejrozšířenější koření, které se používá ve všech kuchyních jak celý, tak mletý - do polévek, omáček, nakládané zeleniny i k masu. Plody pepřovníku se sklízejí v různých stupních zralosti a procházejí jiným procesem zpracování, což dává pro použití v kuchyni více druhů:Pepř černý (fermentované nedozrálé zelené bobule), Pepř bílý (oddělení červené slupky zcela zralých bobulí), Pepř zelený (rychle usušené nedozrálé bobule).
    Kypřící prášek do perníku - továrna v Mělnické Vrutici je již od 70. let výrobcem tohoto kypřícího prášku do perníku a dodnes používá původní recepturu. Směs je vhodná pro bezlepkovou dietu a při použití fruktózy nebo umělého sladidla i pro diabetickou dietu. Kypřící složka neobsahuje fosfáty.Složení: citronan sodný, hydrogenuhličitan sodný, fenykl, skořice, bramborový škrob, anýz, koriandr, pomerančová kůra, hřebíček, nové koření, muškátový ořech, muškátový květ.
    Skořice - jedno z nejstarších koření. Používá se do slaných pokrmů čínské a indické kuchyně a všech sladkých pokrmů. Vše co sladíme cukrem, můžeme sypat skořicí – kaše, moučníky, kompoty, jablkový závin, svařené víno, punče apod. Podporuje trávení, odstraňuje nepříjemný pach z úst.  


Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00