Jak na věc


salát z čínského zelí s majonéz

MRKVOVÝ SALÁT S BURÁKOVÝM MÁSLEM

    Hlávkový salát, odborně označovaný jako salát setý, latinsky Lactuca sativa, patří k oblíbené zelenině, která se z jara objevuje v našich kuchyních. Pochází z oblasti Středozemního moře. Jedli ho už naši předkové, je lehce stravitelný a plný vitamínů. Používá se klasicky do salátů či jiných chuťovek, ale také v teplé kuchyni. Hlávkový salát je užitečný i jako doplněk dietních jídel - má malou energetickou hodnotu (obsahuje velké množství vody) a obsahuje velké množství vlákniny. Vláknina také pomáhá zlepšovat střevní peristaltiku a odstraňovat zácpu. Nesmí se však dochucovat tučnou salátovou zálivkou, jako je například majonéza.Díky obsahu výše uvedených látek pomáhá zařazení hlávkového salátu do jídelníčku posilovat imunitní systém, zvyšovat výkonnost svalů, posilovat srdeční svalstvo, zvyšovat přísun kyslíku do buněk, zlepšovat využití bílkovin v metabolismu a také, jak již bylo zmíněno, pomáhat při zácpě.Výživová kvalita hlávkového salátu se mění druh od druhu a je závislá na roční
    Svěží, pikantní, a přitom prostý. Takový je salát Caesar ve své originální podobě. Populární kuchař Filip Sajler vás naučí správný postup a vysvětlí, jaké suroviny použít.


Brokolicový salát s granátovým jablkem

    1 Zálivka má jasně dané složení – nesmějí v ní chybět čerstvé žloutky, dijonská hořčice, sardelky (neboli ančovičky), estragonový ocet a panenský olivový olej. Máte-li obavu z čerstvých vajec, použijte pasterizovaná (případně můžete žloutky nahradit odpovídajícím množstvím majonézy a tu pak dochutit podle potřeby). Nevynechte ani estragonový vinný ocet (např. značky Carbonell je běžně dostupný), který má jemnou specifickou chuť.2 Římský salát je šťavnatý a krásně křupavý listový salát s výraznou chutí. „Rozhodně ho nenahrazujte jiným salátem, ani ledovým, jak to v některých restauracích dělají,“ říká Filip Sajler. Římský (a ještě ledový) salát se na rozdíl od jiných druhů netrhá, ale krájí.3 Parmazán hraje v salátu Caesar také nezastupitelnou roli. Nastrouhejte ho na hoblinky škrabkou na brambory, na hrubém struhadle či plátkovačem na sýry. Chuti originálního parmazánu se pochopitelně nic nevyrovná, ale když použijete jeho levnější alternativy, jako je Gran Padano neb

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00