Jak na věc


svijanský kvasničák

Pittinger Märzen Premium Export

    uz 2roky tvrdim, ze svijany sa strasne posrali a stavaju sa nepitelnymi, hlavne ta hnusna horkost…vsetci okolo namna pozeraju ako na „burana“…ved svijany su skvela znacka! smejem sa ;p ;p ;p
    Zajímal by mě názor chemika Petra Menšíka jednoho z mála obhájců HGB a Tetrahopu v českém pivovarnictví. Na škole v Podskalské (alespoň mne) ing. Koza nic takového při výrobě tradičního českého piva neučil.
    Měl jsem nedávno z donucení v láhvi a stěží jsem to dopil… To byly časy, kdy se na Svijany chodilo jako dnes třeba na Chotěboř (Poličku, Dalešice, Promátora, Poutníka… doplňte si dle vlastní chuti)
    Jj, ta světle žlutá barva mluví za vše… Hlavně že se všude zaklinaji ze to HGB pouzivaji poctivě, a jen dorovnavaji desetinky…však on jim ten rekordní výstav začne zase klesat
    Svijany se vaří na vyšší stupňovitost (neznám aktuálně přesné číslo, ale mohlo by být někde kolem 14° Plato) a pak se v mašince zvané HGB ředí odplynovanou vodou a nasycují CO2, který se do piva špatně naváže a pivo pak nadýmá.


Přiřazování piv k jednotlivým pivním druhům/stylům:

    Nástup chutí chmelový, chmel se projevuje tupějšími a do pozadí zatlumenými tóny, není to příliš příjemné. Po chvíli se přidává slad, ale opravdu jen nenápadné. Při dalších doušcích se sladovost zcela vytrácí. Říz vyšší, tělo piva prázdnější, vodovost dosti vnímatelná. Závěr o ulpívání hořkosti. Pitelnost s bídou průměrná, pivo přesycené a velmi nadýmá. Ve složení cukr, chmelový extrakt i isoextrakt.
    Lahváč jsem začal pravidelněji pít před cca 5 lety, to se mi zdál celkem slušný. Ale v r. 2015. poté, co se změnily etikety, tak se dost zhoršil…. Jako jo – pořád jde poznat, že je to nepasterované pivo, ale nějak mi tam chybí ten chuťový ocas, co míval předtím…. Stává se z toho supermarketová záležitost. Ovšem to, jak se zhoršila 12-ka Rytíř …. škoda mluvit. To je dnes úplně jiné pivo, než ještě před 2-3 lety …


Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

    do je sice dojímavý příběh, ale ať už regionální pivovary, nebo národní giganty, oba za svou existenci a kvalitu vděčí především svým konzumentům. A taky konzumenti podstatnou měrou rozhodují o tom, jaký bude vývoj událostí. Svijany nejsou rouhodně nějakou nevinnou obětí tvrdých časů nebo vnějšího útlaku, jejich osud je prostě jen výrazem jejich vlastní politiky a vkusu malého českého člověka, jenž prostě rád upředností lacinou konformitu před náročnější odlišností. Ale na tom není nic takového, co se v životě nazývá smutným či tragickým. Spíše to připomíná klasickou maloměšťáckou grotesku, která je předmětem posměchu odjakživa.
    Ve složení už jsem nenašel izoextrakt, nicméně chuť hnusná a to jsem před cca 8 – 5 lety tohle pivo vyloženě vyhledával. V současné době se dá pít jenom pokud je člověk už předtím na plech.
    neodpovídal jsem tobě, ale uživateli SICKsupreme. Jinak jízlivě reaguju hlavně na pojem „smutné“ ve spojení s dojemným mýtem o ztrátě tradičních hodnot v neúprosném volném trhu, což je klišé vyskytující se v českých diskuzích poměrně často.
    V rámci pokusu o co nejvyšší objektivnost jsem si dopřál i lahvové verze téhož piva – bylo poznání sladovější, ne tak přesycené, s otřesně vyhlížející pěnou a ne až tak zásadním ulpíváním hořkosti. Závěr – lahvová verze je pitelnější čepované.
    Dnes jsem koupil toto pivo s etiketou zvoucí na slavnosti Svijanského piva.Raději se jim vyhnu.No možná to bude někomu chutnat,tedy především těm kterým chuť piva plzeňského typu připadá fádní.Toto pivo rozhodně fádní chuť nemá.


Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00